Pensiunea Flying Fish - Traditii Locale

Majoritatea traditiilor locale sunt generate de sarbatorile ortodoxe sarbatorite atat in biserici cat si in sate.

Biserica Divici Biserica Pojejena Biserica Radimna Biserica Romaneasca Pojejena Biserica Sarbeasca Pojejena Biserica Susca Manastirea Bazias Manastirea Bazias
1. Sfintii Mucenici - 20 martie (caelndar vechi)
Locuitorii satului Divici au obiceiul ca in Ziua Sfintilor Mucenici sa sara de trei ori peste o flacara aprinsa crezand ca vor fi feriti de a fi muscati de serpi pe tot parcursul anului.

Pensiunea Flying Fish traditii Sfintii Mucenici Pensiunea Flying Fish traditii Sfintii Mucenici Pensiunea Flying Fish traditii Sfintii Mucenici
2. La Paste,
aproape de sfarsitul primei parti a slujbei, copii merg prin sat cu o scandura in care bat toaca. Localnicii care nu au mers la biserica apar in fata casei unde aprind focuri.

Pensiunea Flying Fish traditii Paste Pensiunea Flying Fish traditii Paste Pensiunea Flying Fish traditii Paste
La sfarsitul primei parti a slujbei preotul impreuna cu enoriasii trec prin fata caselor adresandu-se localnicilor cu "Hristos a inviat".

Pensiunea Flying Fish traditii Paste Pensiunea Flying Fish traditii Paste
3. Rusalii
Duminica Rusaliilor sau a Cincizecimii sau a Pogorarii Sfantului Duh, numita in popor si Duminica Mare, este sarbatoarea anuala a pogorarii Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli. Ea cade totdeauna la 10 zile dupa Inaltare sau la 50 de zile dupa Pasti, cand a avut loc evenimentul sarbatorit si cand evreii isi serbau si ei praznicul. E totodata sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine, caci in aceeasi zi, in urma cuvantarii insufletite a Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism circa 3.000 de suflete, care au alcatuit cea dintai comunitate crestina din Ierusalim (Fapte II, 41), nucleul Bisericii de mai tarziu.

De Rusalii Se impodobesc casele, in semn de bucurie, cu flori si ramuri verzi, indeosebi de nuc sau de tei, obicei mostenit de la evrei, la care Cincizecimea era si sarbatoarea premitiilor din flori si fructe. In biserici se aduc frunze verzi de tei sau de nuc, care se binecuvinteaza si se impart credinciosilor, simbolizand limbile de foc ale puterii Sfantului Duh, Care S-a pogorat peste Sfintii Apostoli.

Pensiunea Flying Fish traditii Rusalii Pensiunea Flying Fish traditii Rusalii Pensiunea Flying Fish traditii Rusalii Pensiunea Flying Fish traditii Rusalii Pensiunea Flying Fish traditii Rusalii

4. Sarbatoarea Sanzienelor
De Sarbatoarea Sanzienelor se face curat in cimitire si se pun coronite de sanziene pe crucile rudelor, se aprind lumanari si se da pomana. Alte coronite se atarna pe usi, ferestre si stresinile caselor unde se pastreaza pana anul urmator cu credinta ca apara oamenii, animalele si recolta de rele si ca aduce noroc si belsug.

Pensiunea Flying Fish traditii Sanziene Pensiunea Flying Fish traditii Sanziene